Úvod » Stalo se

Workshop od iniciativy Fakescape

V úterý 12. 10. 2021 proběhl na naší škole workshop od iniciativy Fakescape, jehož cílem bylo seznámit žáky s problematikou fake news, dezinformací, kritického myšlení a bezpečnosti hesel, a to hravou formou. 
Žáci pracovali ve skupinách, jejich cílem bylo zachránit svět před tzv. Dezinfombies (museli projít různými úkoly a najít ukrytou vakcínu). Během workshopu si vyzkoušeli vyhledávat a ověřovat informace, odhalovat manipulace na fotkách a rozpoznat hoax od ověřené zprávy. Při řešení úkolů trénovali pozorné čtení textu.

Velice důležitou součástí hry byla závěrečná reflexe. Při té si žáci propojili zkušenost ze hry se skutečným děním ve světě. Bylo jim vysvětleno, jak se to, co právě zažili při hře, projevuje reálně na sociálních sítích nebo v médiích obecně, a jak mohou své schopnosti a dovednosti nabyté ve hře využít v každodenním životě. Reflexe se dotýkala i témat jako je reklama na sociálních sítích a influencer marketing, clickbait, klamání uživatelů ze strany influencerů apod.

Všem skupinkám se podařilo vakcínu najít a náš svět byl zachráněn :-) 

Mgr. Lucie Žáčková 

Publikováno: 14.10.2021

Naši partneři a námi podporované projekty

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

Projekt ZŠ Terezín je zaměřen na osobně profesní rozvoj pedagogů, společné vzdělávání a spolupráci s rodiči žáků.
Zobrazit více »

Česko se hýbe

Celorepublikový projekt všeobecné pohybové přípravy dětí předškolního a mladšího školního věku.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN 2021

Projekt ZŠ Terezín 2021 je spolufinancován Evropskou unií. Cílem projektu je kolegiální podpora pedagogů, rozvoj žáků formou volnočasových aktivit - klubů - a podpora žáků ohrožených školním neúspěchem, formou doučování.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

REALIZACE INVESTICE 3.2.3 NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY Investice reaguje na potřeby podpory vzdělávání žáků ohrožených školním neúspěchem v reakci na nemožnost realizace prezenční výuky ve školách během pandemie covid - 19.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

DIGITALIZUJEME ŠKOLU REALIZACE INVESTICE NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY - KOMPONENTA 3.1 V rámci Investice č. 2: Vybavení škol digitálními technologiemi.
Zobrazit více »

škola pro demokracii

Škola pro demokracii ukazuje dětem, jak přijímat odpovědnost a proměnit své okolí k lepšímu.
Zobrazit více »