Úvod » Stalo se

Přednáška – průvodce Lukáš Lev.

Znáte terezínského průvodce Lukáše Lva? My už ano, 1. 2. totiž navštívil naši základní školu. 

S velkým nadšením nám vyprávěl o historii Židů, židovských tradicích, zvycích a prvcích z judaismu. Dozvěděli jsme se mnoho informací o terezínské pevnosti a její historii i hrůzách druhé světové války. Nejlepší dojmy určitě zprostředkuje jeden z účastníků přednášky:
„Přednáška byla celkově o Židech a hodně o Terezíně. Dozvěděl jsem se mnoho nových informací a velmi mě to zajímalo. Ale zároveň mě i hodně věcí překvapilo. Třeba to, že v době 2. světové války tady místo základní školy byly postaveny dřevěné domky, ve kterých dříve žily děti. Některé informace mě i vylekaly a zastrašily. Například jak umírali lidé, hlavně malé děti, které byly převezeny transportem do Osvětimi. V Osvětimi zažily peklo a zemřely v plynových komorách, kde se trápily  plynem 5 – 10 minut.“ „Také mě zajímala část, kde jsme se bavili o rytinách, které se nachází v Terezíně na zdech sklepů a půd. Můžeme tam vidět obrázky a podpisy z dob druhé světové války, které tam zůstaly až do dneška.“
„Přednáška se mi líbila, bylo to zajímavé a těším se s panem průvodcem na prohlídku Terezína. Určitě
doporučuji.“

Štěpán Jedlička, 9. A

My všichni se moc se těšíme na další spolupráci a děkujeme.

9. třídy a Mgr. Zuzana Rámešová

Publikováno: 01.02.2023

Naši partneři a námi podporované projekty

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

Projekt ZŠ Terezín je zaměřen na osobně profesní rozvoj pedagogů, společné vzdělávání a spolupráci s rodiči žáků.
Zobrazit více »

Česko se hýbe

Celorepublikový projekt všeobecné pohybové přípravy dětí předškolního a mladšího školního věku.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN 2021

Projekt ZŠ Terezín 2021 je spolufinancován Evropskou unií. Cílem projektu je kolegiální podpora pedagogů, rozvoj žáků formou volnočasových aktivit - klubů - a podpora žáků ohrožených školním neúspěchem, formou doučování.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

REALIZACE INVESTICE 3.2.3 NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY Investice reaguje na potřeby podpory vzdělávání žáků ohrožených školním neúspěchem v reakci na nemožnost realizace prezenční výuky ve školách během pandemie covid - 19.
Zobrazit více »

PROJEKT ZŠ TEREZÍN

DIGITALIZUJEME ŠKOLU REALIZACE INVESTICE NÁRODNÍHO PLÁNU OBNOVY - KOMPONENTA 3.1 V rámci Investice č. 2: Vybavení škol digitálními technologiemi.
Zobrazit více »

škola pro demokracii

Škola pro demokracii ukazuje dětem, jak přijímat odpovědnost a proměnit své okolí k lepšímu.
Zobrazit více »